Moederdag voor onzichtbare mama’s

Vandaag was het ‘International bereaved mothers day’ ofwel ‘Engeltjesmoederdag’. Deze dag is in 2010 in het leven geroepen en valt nu ieder jaar op de eerste zondag van mei.

Mei staat algemeen bekend als de maand waarin moeder gevierd wordt. (Afkomstig uit het Antwerpse valt deze dag voor ons echter op 15 augustus ~als we dwars kunnen liggen…). Maar het is een confronterende dag voor mama’s die hun kindje niet meer in hun armen mogen houden.

Vaderkesdag (19 maart) was voor ons in ieder geval een zware dag. Ik was immers uitgerekend voor 20 maart. Tijdens de zwangerschap lachten we nog met het feit dat mijn vriend zijn eerste vaderkesdag waarschijnlijk net wel of net niet zou  kunnen vieren dit jaar. Hij was er rotsvast van overtuigd dat ons meisje tegen die dag al wel geboren zou zijn. 

Ons meisje kwam echter al heel wat vroeger piepen. En op dag dat we zouden moeten vieren , huilden we samen omdat we ons dochtertje al 9 weken moesten missen.

In de kast lag er nog een kaartje voor vaderdag dat ik al tijdig voor mijn vriend had uitgekozen. Er stond in het groot “Voor de beste papa ter wereld” op. Ik heb even getwijfeld of ik het nog wel zou afgeven (willen we het nog emotioneler maken?). Maar de tekst klopte ondertussen des te meer dus raapte ik mijn moed bij mekaar. En toen ik het kaartje kocht zat ons Elyseke* nog hevig stampend in mijn buik! Dat maakte toch wel dat het kaartje ook deels van haar afkomstig is…

Of er nu speciaal een dag tot ‘Engeltjesmoederdag’ moest uitgeroepen worden, valt te betwijfelen. Moederdag is namelijk voor alle mama’s, ook die van engeltjes. Maar het is mooi dat de onzichtbare mama’s niet vergeten worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *